Eurostat: Cijene hrane u Crnoj Gori dostižu 79 odsto prosjeka EU

Bez autora
Jun 29 2010

Najskuplju hranu u zemljama regiona ima Hrvatska, gdje cijene dostižu 94 odsto prosjeka Evropske unije EU, u Makedoniji je hrana skoro duplo jeftinija (52 odsto) nego u EU, dok cijene u Crnoj Gori iznose 79 odsto prosjeka. U Srbiji cijene hrane iznose 70 odsto prosjeka EU, u Bosni i Hercegovini 77, a u Albaniji 72 odsto prosjeka. Švajcarska je po cijenama hrane i bezalkoholnih pića u vrhu evropske rang liste, sa 141 odsto prosjeka EU, a među evropskom dvadesetsedmoricom je najskuplja Danska - sa 139 odsto proseka. Cijene u Irskoj, Finskoj, Luksemburgu, Austriji, Belgiji, Njemačkoj i Francuskoj kreću se od 10 do 30 odsto iznad prosjeka EU. Manje od 10 odsto iznad prosjeka EU hrana košta u Italiji, na Kipru, u Švedskoj i Grčkoj, dok je do 10 odsto jeftinija u Holandiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, na Malti i u Portugalu. Od 10 do 30 odsto od prosječnih niže su cijene u Letoniji, Slovačkoj, Estoniji, Mađarskoj, Češkoj i Livaniji. Najjeftiniju hranu i bezalkoholna pića u EU imaju Poljaci - 64 odsto, Rumuni - 66 i Bugari - 68 odsto prosjeka EU.

Eurostat: Cijene hrane u Crnoj Gori dostižu 79 odsto prosjeka EUNajskuplju hranu u zemljama regiona ima Hrvatska, gdje cijene dostižu 94 odsto prosjeka Evropske unije EU, u Makedoniji je hrana skoro duplo jeftinija (52 odsto) nego u EU, dok cijene u Crnoj Gori iznose 79 odsto prosjeka, pokazali su najnoviji podaci agencije za statistiku Evropske unije Eurostat za 2009. godinu.

U Srbiji cijene hrane iznose 70 odsto prosjeka EU, u Bosni i Hercegovini 77, a u Albaniji 72 odsto prosjeka. Švajcarska je po cijenama hrane i bezalkoholnih pića u vrhu evropske rang liste, sa 141 odsto prosjeka EU, a među evropskom dvadesetsedmoricom je najskuplja Danska - sa 139 odsto proseka. Cijene u Irskoj, Finskoj, Luksemburgu, Austriji, Belgiji, Njemačkoj i Francuskoj kreću se od 10 do 30 odsto iznad prosjeka EU.

“Manje od 10 odsto iznad prosjeka EU hrana košta u Italiji, na Kipru, u Švedskoj i Grčkoj, dok je do 10 odsto jeftinija u Holandiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, na Malti i u Portugalu”, navodi Eurostat.

Od 10 do 30 odsto od prosječnih niže su cijene u Letoniji, Slovačkoj, Estoniji, Mađarskoj, Češkoj i Livaniji. Najjeftiniju hranu i bezalkoholna pića u EU imaju Poljaci - 64 odsto, Rumuni - 66 i Bugari - 68 odsto prosjeka EU.

Kod cena alkoholnih pića razlike su još veće. Dok su u Finskoj 170 odsto prosjeka Unije, i jedva nešto niže na Islandu (168) i u Irskoj (167 odsto), još više su Norveškoj koja nije članica EU - 234 odsto prosjeka Unije. S druge strane u Rumuniji su cijene alkoholnih pića 70 odsto od prosjeka EU, u Bugarskoj 77, a u Mađarskoj 84 odsto, koliko su i u Španiji.

U regionu i po cijenama alkohola prednjači Hrvatska, gdje su one za 10 odsto više od prosječne cijene u EU.

U ostalim zemljama su cijene niže od prosjeka EU, ali svega 10 i manje procenata, osim u Makedoniji gdje su 69 odsto prosjeka EU.

Alkoholna pića u Srbiji koštaju 90 odsto od prosječne cijene u EU, u Albaniji 92, Crnoj Gori 95 i Bosni i Hercegovini 97 odsto.

Najveća razlika u cijenama između EU i našeg regiona je u cijenama duvanskih proizvoda. U Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji cigarete koštaju svega 30 odsto od prosjeka EU. U Albaniji i Bosni i Hercegovini to je 33 odsto, a u Hrvatskoj 67 procenata.

”U zemljama EU više nego duplo jeftinije od prosjeka su cigarete u Bugarskoj (46) i Rumuniji (47), a gotovo upola manje plaćaju Litvanci (51) i Poljaci (52 odsto). Ubjedljivo najskuplji duvan je u Irskoj - 217 odsto prosjeka EU, a još malo skuplje su u Norveškoj (219 odsto). Slijedi Britanija sa 166 odsto proseka Unije”, navedeno je u izvještaju Eurostata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik